Tolkning av runorna
Lämningens runtext lyder på fornvästnordiska, enligt tolkning i Samnordisk runtextdatabas:
"Ulfr reisti stein þenna eptir Ófeig, fôður sinn, ok brú þessa gerði. "
Arkeologisk beskrivning av runstenen
I beskrivningen av runristningen står nedanstående. (Observera att lämnings-beskrivningar ibland kan innehålla information om flera fornlämningar. De brukar då numreras i texten.)
"Runsten, av rödaktig granit. 1x0,6 m vid basen (Ö-V) och 1,3 m hög. Runorna är på stenens S sida. Stenens yta är skrovlig och endast ett fåtal runtecken kan iakttagas. Främst i stenens nedre del. Runstecknen är 8-10 cm stora. Se skiss i inventeringsboken! 1888 restes runstenen och sattes på sin nuvarande plats N om vägen (Ö-V). Kungl Vitterhetshist- och antikvitetsakademin bekostade runstenens resning.1945 målades runstenens inskrift i lingonröd färg.
Enligt Östergötlands runinskrifter lyder inskriften:"Ulf reste denna sten efter Ofag, sin fader, och gjorde denna bro."
Uppmålad 1945.
Undersökt och uppmålad 1982."
Runstenens geografiska plats
Runstenen finns i
Västerlösa socken i
Linköping kommun (
Östergötlands län).
Terrängen omkring lämningen beskrivs i Riksantikvarieämbetets register som:
Runstenens GPS-position är inte helt exakt. Det kan skilja upp till några tiotal meter. Om du inte hittar den på angivna koordinater kan du ta hjälp av den här ledtråden:
"5 m SV om boningshus (SV-hörnet) och 1 m N om landsväg (Ö-V)."
Ofta finns det berättelser, historier, sägner och rykten kring en lämning. I enstaka fall har de nedtecknats och sparats tillsammans med alla fakta. Så här står det om Runsten Ög214, L2010:5788 i Västerlösa:
"Enligt tradition skall runstenen tidigare varit rest vid Lindkullen (se Raä nr 43) ca 500 m Ö om Egeby torp där den nu står. Förflyttningen skulle ha skett på 1700-talet. Enligt traditionen skulle runstenen användas till spishäll, men föll under transporten av vid Egeby torp, där den blev liggandes i diket. "
Samlade faktauppgifter